вівторок, 13 грудня 2016 р.

Ми за здоровий спосіб життя

Тема. Ми за здоровий спосіб життя
Мета: Продовжити формувати в учнів поняття «здоровий спосіб життя».
         Сформувати уявлення про себе, про власне здоров’я  як про найважливішу цінність.
         Створити умови для первинної оцінки підлітками свого здоров'я.
Допомогти школярам зрозуміти, як шкідливі звички впливають на життя і здоров'я людини.
Виховувати у підлітка здібність до подолання психологічних бар'єрів, що заважають повноцінному самовираженню, а також усвідомленню своєї життєвої перспективи, життєвих цілей, шляхів і способів їх досягнення.
Обладнання: лист ватману; фломастери; листочки паперу; роздруковані фрази.
Тип уроку. Урок-тренінг

Хід уроку
I. Організаційний момент.
Визначення робочого місця (робота в групах).
ІІ. Знайомство з цілями, завданнями уроку, з планом  уроку.
План роботи сьогоднішнього уроку написаний на дошці:
1) Вправа “Асоціації”.
2) Вправа “Здоров'я-багатство?”.
3) Вправа “Асоціації”.
4) Вправа “Аналіз шкідливих звичок” .
Физкультхвилинка
5) Робота в групах з додатковою літературою.
6) Узагальнення.
7) Підведення підсумків. Рефлексія.
8) Завдання додому.
ІІІ. Робота над темою уроку
1.Вправа “Асоціація”
На дошці фраза: “Здоров’я – це …».У кожного з вас є три маленькі листочки, напишіть в них по одній асоціації на слово “здоров'я” (анонімно). Після цього передайте листочки мені.
Листочки проглянути, зачитати і узагальнити.
На дошці визначення поняття здоров'я (учні роблять записи в зошитах).
2.Вправа “Здоров'я-багатство?”
Питання для груп: один з учнів записує загальну думку групи з даного питання в теку
1. Яке значення має для вас здоров'я? Дайте визначення поняття “здоров'я”.
2. Що означає для вас бути хворим? Дайте визначення поняття “хвороба”.
3. Перерахуйте чинники, що заважають сучасній людині зберегти здоров'я. Чому? (Обґрунтуйте свою відповідь.)
Листочки проглянути, зачитати і узагальнити.
3. Вправа “Асоціації”
На дошці фрази “Здоровий спосіб життя - це…”, а зліва - “Шкідливі звички – це …”. У кожного з вас є шість маленьких листочків, на перших три напишіть по одній асоціації на словосполучення “здоровий спосіб життя”, а на тих, що залишилися три – по одній асоціації на словосполученні “шкідливі звички” (анонімно).
Листочки проглянути, зачитати, узагальнити.
4.Вправа “Аналіз шкідливих звичок”
Один з учнів записує загальну думку групи з даного питання. Запис проводимо фломастерами різного кольору (для кожної групи свій колір).
Питання для груп.
1. Дайте визначення поняттю шкідливі звички і опишіть симптоми їх прояву.
2. Куріння – одна з найпоширеніших шкідливих звичок. Дайте визначення терміну куріння і перерахуєте основні ознаки.
3. Алкоголізм - теж шкідлива звичка. Яка його природа (чому людина починає пити)? Яка шкода для людини приносить захоплення алкогольними напоями?
Проглянути листочки, зачитати і узагальнити
Фізкультхвилинка
5. Робота з додатковою літературою, пошук інформації в Інтернеті. Виступ груп.(Див. додаток)


Група-1
“КУРІННЯ”
- Вплив на здоров'я дітей і дорослих.
- Допомога при нікотиновій залежності.
Група-2
“АЛКОГОЛІЗМ”
- Чинники ризику.
- Вплив на здоров'я.
- Симптоми алкогольної залежності.
1.     Група-3
“НАРКОМАНІЯ”
- Чинники ризику.
- Вплив на здоров'я.
- Видимі ознаки наркоманії  і токсикомнії.
- Ознаки абстиненції.
- Поведінкові ознаки наркоманії.
6. Узагальнення.
Зараз ми всі разом розпочнемо оформлення плакату, який назвемо “Ми за здоровий спосіб життя», який потім ви повісите в класі. На ватмані ви повинні відобразити найяскравіші асоціації із словосполученнями “ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ” і “ШКІДЛИВІ ЗВИЧКИ”. Крім того, виписати основні ознаки різного роду психологічної залежності.
7. Підведення підсумків. Рефлексія.
8. Домашнє завдання
Завершити оформлення плакату.
Література
1.     Я і здоровий спосіб життя//Біологія в школі. -2008. - №4.
2.     http://www.bydzdorov.ru/18alk.html
3.     http://www.bydzdorov.ru/20nark.html
4.     http://www.bydzdorov.ru/19kur.html

Шкідливість алкоголю
В наші дні дуже актуальною є проблема вживання алкоголю. Від цього страждає все суспільство, під загрозу ставиться підростаюче покоління.
Шкідливість алкоголю очевидна. Алкоголь розноситься по крові до всіх органів і несприятливо на них діє, аж до руйнування. При систематичному вживанні алкоголю розвивається алкоголізм. А головна проблема полягає в тому, що велика частина алкогольної продукції, яка випускається недержавними підприємствами, містить велику кількість отруйних речовин. Вживання такої продукції приводить до отруєнь і навіть смерті.
У організмі алкоголь надає чотири основні ефекти:
1.     токсично діє на клітини головного мозку, змінює біологічні процеси головного мозку
2.     уповільнює роботу центральної нервової системи, знижує її ефективність, діє як анестезуючий засіб;
3.     стимулює виробництво сечі (при великому прийомі алкоголю тіло втрачає більше води, чим отримує, внаслідок цього клітки зневоднюються);
4.     тимчасово виводить з ладу печінку (після прийому великої дози спиртного приблизно дві третини печінки можуть вийти з ладу, але робота печінки зазвичай повністю відновлюється через декілька днів).
При вживанні алкоголю в нервовій системі сповільнюється передача імпульсів. Зникають заборони, неспокій і хвилювання, вони поступаються місцем відчуттю ейфорії. Це відбувається із-за поразки вищих рівнів мозку. А в результаті поразки нижчих рівнів мозку погіршується зір, мова і координація рухів. Розширюються дрібні кровоносні судини, в результаті цього випромінюється тепло і людині жарко, одночасно падає температура внутрішніх органів. Можливе посилення сексуального бажання, що пов'язане з придушенням звичайних заборон. У міру підвищення рівня алкоголю в крові фізична статева активність погіршується. В кінці - кінців отруйлива дія алкоголю викликає нудоту і блювання.
Дізнатися про наслідки алкоголізму краще всього до того, як розвинеться алкогольна залежність. Першими сигналами алкоголізму є – наявність тяги. Ураження печінки приводить до алкогольного гепатиту і цирозу, услід йде асцит (рідина в животі), бактерійний перитоніт (запалюється вистилання черевної порожнини), ураження мозку, стравохідна кровотеча з варікозних судин (при підвищеному тиску у венах печінки), збільшення селезінки, функціональна ниркова недостатність, анемія. Порушення згортуваності крові приводить до її великих втрат. Наслідки алкоголізму зберігаються багато місяців після того, як людина відмовляється від спиртного. Алкоголь руйнує системи гормональної регуляції організму, а ця сфера одна їх самих невивчених, порушення в ній можуть привести до серйозних хвороб.
Чому ж люди, знаючи про шкідливий вплив алкоголю на організм, свідомого його руйнують? Дійсно, алкоголь тимчасово призводить до вдаваного поліпшення стану. Але з кожним наступним вживанням спиртних напоїв людина потребує все більшої їх дози. Як будь-яка наркотична речовина алкоголь спричиняє залежність, яка з часом переростає у тяжке захворювання – алкоголізм.
Людину з алкогольною залежністю неважко відрізнити від людини, що не вживає алкоголь. Насамперед, такі люди не дбають про чистоту свого тіла та одягу, від них неприємно тхне, вони худі, з бляклою сіруватою шкірою, вкритою густою сіткою глибоких зморщок. Частіше вони хворіють на інфекції органів дихання, туберкульоз легенів, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки, цироз печінки. Хворі на алкоголізм живуть у середньому на 10-20 років менше за людей, які не зловживають  спиртними напоями.
Особливо руйнівною силою алкоголь впливає на несформований організм підлітка. В організмі дорослої людини у печінці є спеціальні речовини (ферменти), які розщеплюють спирт на прості, нешкідливі сполуки, що виводяться з організму. У дітей таких ферментів немає. Тому навіть невеликі дози спиртного у підлітка спричиняють сильне отруєння.
Причини, які спонукають підлітка зробити перший крок до вживання алкоголю:
– цікавість до алкоголю зумовлена рекламою ЗМІ та бажанням потрапити до певного кола однолітків;
– бажання здаватися дорослішим і тиск компанії;
– бажання розвеселитися та забути образи чи фізичний біль;
– прагнення розслабитися, позбутися відчуття страху, сором’язливості, скутості.
Перш ніж взятися за чарку, людина повинна співставити короткочасне поліпшення настрою від випитого спиртного з наслідками: головним болем, блюванням, зіпсованими стосунками з рідними.Людина відповідальна за своє життя сама – вона вже стоїть на такому ступені розвитку суспільства і розуму, коли слабкість сили волі є ознакою нікчемності. Сильна людина бореться і перемагає.Щоб висмикнути цей корінь зла, необхідно відчути, як прекрасна тверезість. Саме відчути, а не зробити висновок, що це добре. А як п'яниця може відчути цей кайф щоденної тверезості? Тільки повністю виключивши вживання спиртного, і очищаючи своє фізичне тіло і душу від шкідливих нашарувань надмірних випивок!

Вплив наркотичних речовин на здоров’я
Наркоманія – це пристрасть до вживання наркотиків, хворобливий потяг, який приводить до важких порушень, в першу чергу, психічних і фізичних функцій організму.
У сучасному суспільстві мало хто не знає про шкідливість наркотиків, але все ж ці речовини як і раніше привертають людей, стаючи згубними для багатьох.
Наркомана характеризують:
1.     безсоння і блідість;
2.     застигле, позбавлене міміки обличчя;
3.     сухість слизистих оболонок;
4.     постійно закладений ніс;
5.     тремтячі руки зі сколеними венами;
6.     часте позіхання і чхання;
7.     незвичайно широкі або вузькі зіниці, що не реагують на зміну освітленості ока.
Розрізняють 3 види хімічних речовин, які викликають залежність:
  • стимулятори (збудливі) – перветин («гвинт»), кофеїн, нікотин, кокаїн, амфетамін;
  • психодизлептики (галюциногени) – ЛСД, гашиш;
  • седатики (заспокійливі) – транквілізатори (снодійні) і речовини з групи опиатов (морфій, героїн).
Наркотик – це отрута, він поволі руйнує мозок людини, його психіку (внутрішні органи – за рахунок мозкового порушення, дисфункції нервової системи). Клей «Момент» або бензин перетворюють людей на розумовонеповноцінних всього за 3-4 місяці, конопля – за 3-4 роки. Ті, хто вживають морфін через 2-3 місяці втрачають здатність до діяльності, перестають доглядати за собою, втрачаючи людську зовнішність. Люди, які вживають кокаїн, живуть не більше чотирьох років. Вони або гинуть від розриву серця, або тому, що їх носова перегородка стоншується, що приводить до смертельної кровотечі. При вживанні ЛСД чоловік втрачає здатність орієнтуватися в просторі, у нього виникає відчуття, що він уміє літати і, повіривши в свої можливості, стрибає з останнього поверху.
Всі наркомани довго не живуть, незалежно від виду наркотика, що вживається. Вони втрачають інстинкт самозбереження, що приводить до того, що близько 60% наркоманів, протягом перших двох років після залучення до наркотиків, роблять спробу до самогубства. Багатьом з них це вдається.
Наркоманія  – значно більша біда, ніж інші шкідливі звички. Позбутися її лише за допомогю сили волі майже неможливо. Для цього потрібне спеціальне лікування.
Як бути людині, що вже зробила помилку і зрозуміла її жахливі наслідки? Тільки батьки, рідні та друзі, незважаючи на біль, якого завдала їм близька людина, що стала наркоманом, завжди пробачать і подадуть руку допомоги.
Ніколи в житті ви не зустрінете людину, яка б мріяла бути хворою, нікому не потрібною,  викликати в інших відразу і померти молодою. І справді, як можна навіть думати про таке, коли навколо тебе така гарна природа, стільки цікавого і непізнаного, рідні та близькі люди, які вас люблять і поважають. І так багато хочеться досягти у житті. Краще рішуче відмовитися від пропозиції спробувати наркотик, ніж занапастити своє життя.
  
Вплив на здоров’я тютюнового диму
Здавалося б, стільки запахів в природі, таке багатство рослин і трав, але сучасна  людина дуже часто обирає примітивний тютюновий дим і цим задовольняється!
Що ми втрачаємо від прихильності до тютюну, варто подумати, щоб усвідомити всю ту шкоду, яка приносить ця погана звичка або слабкість характеру, як хочете.
Куріння – це не просте шкідливе заняття, яке можна легко кинути. Це справжня наркоманія, і особливо небезпечна тому, що багато хто не приймає її серйозно. Куріння – одна з найбільш поширених звичок, що наносять втрату здоров'ю людини і цілому суспільству. Це соціальна проблема суспільства.  Для одної частини людей проблемою є кинути палити, для другої – не «заразитися» звичкою палити, уникнути впливу суспільства, що палить, і зберегти своє здоров'я.
Як же впливає куріння тютюну на стан здоров'я? Люди, які довго і багато палять, в 10 разів частіше захворюють виразкою шлунку, в 12 – інфарктом міокарду, в 13 разів – стенокардією і в 30 разів раком легенів. Число відкриттів, зроблених ученими в цій області, з кожним днем росте. Так, американські медики з'ясували, що нікотин небезпечний не тільки для легенів, але і для кісток, суглобів і м'язової тканини. Це пов'язано з тим, що він порушує процес загоєння ран і переломів, блокує властивості вітамінів С, Е. В результаті курці частіше страждають від зсуву міжхребцевих дисків, у них послаблюяється еластичність зв'язок, сповільнюється процес загоєння ран в порівнянні з тими, хто не палить.
Дослідження компанії БаушэндЛомб довели, що куріння може стати причиною сліпоти у віці після 40 років.
Доведенонесприятливий ефект куріння на вагітність. В результаті численних досліджень встановлено негативний вплив куріння на масу тіла новонародженого, куріння викликає перинатальную смертність, недоношеність плоду, фізичні недоліки, викидні і вроджені порушення. Це було підтверджено дослідженнями понад 9000 вагітних жінок. Ризик викидня у жінок, що палять під час вагітності, виявляється на 30-70% вище, ніж у некурящих. Рівень смертності дітей при пологах у матерей, що палять, в середньому на 30% вище, ніж у некурящих. Ризик розвитку симптому раптової смерті новонародженого у тих, що палять підвищений на 52%.
У жінок, що палять, народжуються недоношені діти – це пов'язано з гіпоксією плоду, нестачею харчування киснем у внутріутробному розвитку і шкідливому впливі на плід речовин, що знаходяться в сигаретах. У жінок, що палять, частіше, ніж у некурящих, народжуються діти з пороками серця. Куріння несприятливо впливає на процес закладки і розвитку нервової трубки у плоду, веде до народження немовлят з природженими аномаліями розумового розвитку, з вовчою пащею і заячою губою, паховою грижею, косоокістю.
У зв'язку з такими вражаючими даними шкоди куріння, варто задуматися, що ж заважає таким, що палять відмовитися від сигарет, трубки і т.п.? На підставі своїх суб'єктивних відчуттів курці часто повідомляють, що сигарета звільняє від відчуття стресу. А, може бути, куріння викликає стрес? Більшість курців признаються, що перша викурена сигарета не тільки не принесла їм задоволення, але викликала миттєве погіршення самопочуття, а її смак показався огидним. «Задоволення» від куріння – всього лише результат звички.
Наслідки куріння:
Серцево-судинна система. Після кожної викуреної сигарети збільшується число ударів серця, його хвилинний об'єм, підвищується тиск діастоли і систоли крові. Дим від сигарет приводить до звуження судин периферичних артерій. Розвиваються стани, які приводять до утворення тромбів. Скорочується об'єм гемоглобіну, що доставляє кисень. Куріння також приводить до підвищення рівня вільних жирних кислот в плазмі і загального змісту холестерину в сироватці крові. Підсилює ризик раптової смерті. У жінок, що приймають оральні контрацептивны, куріння підвищує можливість виникнення ішемічної хвороби серця.
Органи дихання. В області дихальних шляхів великого перетину розвивається кашель, активізується виділення мокроти. Малі дихальні шляхи із-за запалення звужуються. У легких курців можна виявити підвищений вміст запалених кліток. Напади астми виникають частіше, набуваючи важчої форми. Виникає схильність до рецидивів респіраторних захворювань.
Онкологічні захворювання. Дослідження доводять, що сигаретний дим містить канцерогени, які діють як стимулятори зростання пухлин. Куріння називають основною причиною виникнення злоякісних новоутворень губ, порожнини рота і глотки, гортані, стравоходу, трахеї, бронхів, легенів. Куріння у поєднанні з алкоголем збільшує ризик виникнення раки стравоходу і шлунку. Виявлений високий ступінь зв'язку між раком сечового міхура і курінням, ще існують дані про зв'язок куріння і раки молочної залози.
Інші клінічні наслідки. Схильність тютюновому диму впливає на якість шкіри, у курців раніше і більш виражено з'являються зморшки, особливо навколо очей і рота.
До негативних наслідків куріння також відносять неприємний смак в роті вранці, жовті зуби, неприємний запах з рота і від волосся. Куріння є частою причиною пожеж, а недопалки сильно забруднюють приміщення і вулиці. За даними досліджень, куріння підсилює алкогольне сп'яніння в півтора-два рази.
Шкідливість куріння – тема не нова. Можливо, ви вже вирішили, що ніколи не будете курити. Але деякі ваші знайомі у школі та дворі, курять і пропонують вам. Де взяти сміливість відмовити їм  і не втратити добрі стосунки? Уцьому вам допоможе спорт, який несумісний із курінням, а також друзі-однодумці. вони підтримають небажання курити у компанії. У будь-якій компанії поважають насамперед того, хто має власну думку і силу волі.

Для підготовки виступів були використані матеріали сайтів:

2.   http://www.bydzdorov.ru/20nark.html
3.   http://www.bydzdorov.ru/19kur.html





Немає коментарів:

Дописати коментар